Meddex: medical data exchange

Blog

blogimage
17-10 - door Meddex

Elisabeth (34): "Hoe ik mijn medische data verloor en hoe we kunnen samenwerken om het terug te krijgen"

Als nierpatiënt heeft Elisabeth het al niet makkelijk. De wirwar aan patiëntportalen is voor haar een ramp. Hoe kan dit beter? 
blogimage
30-04 - door Meddex

Lead developers Dave en Dimar blikken terug op een geslaagde Connectathon

Afgelopen week was Den Haag het toneel voor de internationale Connectathon, waar developers testen of medische data onderling uitgewisseld kan worden volgens de IHE-standaarden. Meddex’ lead developers Dave Franken en Dimar van Rietschoten blikken terug op een zeer geslaagde week.
blogimage
20-04 - door Meddex

Waarom Meddex meedoet aan een hackathon voor medische data

In Den Haag vindt van 16 tot en met 21 april 2018 de jaarlijkse Connectathon plaats, een ‘hackathon’ voor medische data. Ofwel: een event waar developers in de praktijk testen of medische data daadwerkelijk correct onderling uitgewisseld kan worden. Een intrinsieke deelname voor Meddex, legt commercieel directeur Martijn Bakkers uit.
blogimage
14-12 - door Martijn Bakkers

Belofte maakt schuld

27-03 - door Robbert Ledeboer

Een droom die uitkomt

Zeven jaar geleden sprak chirurg Alexander de Vries opgetogen over de eerste ervaringen met een platform dat patiënten toegang gaf tot hun medische informatie. Het lijkt erop dat in 2020 die eerste verkenning massaal navolging gaat vinden.

16-06 - door Robbert Ledeboer

Potentieel van patiëntportaal onvoldoende benut

Steeds meer ziekenhuizen hebben een patiëntportaal. In de praktijk wordt er weinig mee gedaan. Eerst het goede nieuws. Het aantal ziekenhuizen dat over een patiëntportaal beschikt groeit. In februari 2016 beschikte 22,6 procent van alle ziekenhuizen over een patiëntportaal. In 2015 was dit nog maar 7,8 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van M&I Partners. 


12-04 - door Martijn Bakkers

Wearables verstevigen patiëntrelatie bij chronische ziekte

Het onderhouden van de relatie met patiënt wordt steeds belangrijker. Daarin kunnen wearables een belangrijke rol spelen.Momenteel gebruikt één op de drie Nederlanders apps, wearables of meters om zijn gezondheid te monitoren. Vooral apps zijn populair. Waren de eerste wearables nog veredelde stappentellers. Inmiddels zijn er apps die je hartslag, het aantal verbrande calorieën, je cholesterolgehalte en je bloedsuikerspiegel bijhouden. De euforie is vooral onder marketeers groot. Nog nooit eerder lukte het letterlijk onder de huid van de consument te kruipen. Wearables vormen een verlengstuk van onze zintuigen. Het zorgt voor onvermoede nieuwe businessmodellen. Maar wat betekent het succes van de huidige wearables voor de zorgsector? Alle data die wordt verzameld dienen op dit moment nog geen ander doel dan de motivatie van de gebruiker te stutten.

16-03 - door Martijn Bakkers

De overheid zet een rem op innovatie

Minister Schippers wil het inrichten van patiëntenportalen in ziekenhuizen versnellen met extra financiële middelen. Die toezegging deed ze 17 februari toen ze het programma Zorg voor 2020 in ontvangst nam. Hoe mooi het ook klinkt, het is een gebaar dat zonder sturing gedoemd is te mislukken. De subsidies waarmee de overheid initiatieven in de zorg financiert, jaagt alleen de dadendrang binnen afzonderlijke ziekenhuizen aan. Dat leidt niet tot een doorbraak maar versnippering.

 

 

 

blogimage
21-01 - door Robbert Ledeboer

Geduld is een schone zaak

Met IHE-XDS kan patiëntinformatie gedeeld worden tussen zorginstellingen. Het enthousiasme voor deze wereldwijde standaard doet denken aan de begindagen van internet. Maar wanneer gaat het dan echt doorbreken?
19-10 - door Robbert Ledeboer

De arts is een onderschatte ICT-ambassadeur

Hoe is het gesteld met de relatie tussen ICT en arts? Zonder die koppeling komt er niets tot stand. Geef een arts toegang tot de data en hij maakt de zorg beter. Voor een ICT- implementatie in een ziekenhuis krijg je bij zorgprofessionals niet automatisch de handen op elkaar.  De gereserveerdheid van artsen is te begrijpen. Veel ICT-plannen sterven in schoonheid. Maar het beeld dat artsen afkerig zijn van ICT klopt niet.

blogimage
04-09 - door Martijn Bakkers

Een goed begin is het halve werk

ICT kan best zonder zoete beloftes! Klanten hebben een groot vertrouwen in hun leverancier. Misschien wel te groot. Ze denken dat een leverancier aan een half woord genoeg heeft om hun probleem op te lossen.

21-04 - door Martijn Bakkers

Vijf glazen deuren die vaak over het hoofd worden gezien

Glazen deuren zijn onzichtbare obstakels die de implementatie van een oplossing voor uitwisseling van medische data ernstig kunnen frustreren. Alles loopt op rolletjes tot je er vol tegen aan knalt.
19-03 - door Martijn Bakkers

IHE XDS is geen wondermiddel

Veel ziekenhuizen kopen het maar krijgen vervolgens niet de oplossing waar ze op hoopten. De implementatie van IHE XDS (als wereldwijde standaard voor de uitwisseling van medische gegevens) is een middel om een doel te bereiken. Niet het doel.

CONTACT

Kantoor Utrecht:
Rijnzathe 7
3454 PV Utrecht


Kantoor Den Haag:
Koninginnegracht 5
2514 AA Den Haag


Bereikbaarheid:
088 99 91 110
info@meddex.nl

NIEUWSBRIEF

© - Meddex