Meddex: medical data exchange

Actueel

Certe stimuleert medicatieveiligheid in Friesland

19-12-2017

Certe, aanbieder van integrale medische diagnostiek en advies voor de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg in Noord-Nederland, stelt laboratoriumuitslagen voor apothekers nu ook in de provincie Friesland beschikbaar. Naast tijdsbesparing voor zowel de apotheker als de huisarts, is dit een belangrijke stap op weg naar betere medicatieveiligheid voor de patiënt in Noord-Nederland. In 2015 stelde Certe de laboratoriumuitslagen ook al beschikbaar voor alle apothekers in de provincie Groningen en Drenthe. Meddex sloot Certe aan op het op IHE-XDS-standaarden gebaseerd Meddex platform, waarmee de laboratoriumuitslagen voor apothekers beschikbaar zijn. 

Medicatieveiligheid
Via het XDS platform krijgt de apotheker direct inzage in de laboratoriumuitslagen van patiënten die door de landelijke koepels zijn vastgesteld. De apotheker hoeft dan ook niet meer te bellen met de huisarts om de laboratoriumuitslagen te achterhalen. Apothekers hebben inzage in de uitslagen nodig om veilig en gefundeerd medicatie te kunnen voorschrijven aan patiënten.

Toestemming patiënt
Omdat een patiënt zelf bepaalt bij welke apotheek hij of zij medicatie ophaalt, is er van de patiënt vaak geen vaste apotheek bekend. De apotheker vraagt daarom zelf ter plekke aan de patiënt toestemming voor inzage in de resultaten. Verleent een patiënt toestemming, dan logt de apotheker in met zijn UZI-pas op het portaal, waar een overzicht van de lab-bepalingen van de patiënt wordt gepresenteerd. Alle handelingen die apothekers doen, worden gelogd. Zo kan Certe op afstand monitoren welke apotheker naar welke patiëntdata heeft gekeken.

Klaar voor de toekomst
Meddex realiseerde het portaal voor Certe op basis van een IHE-XDS architectuur. Door gebruik te maken van deze internationale standaard is Certe voorbereid op toekomstige uitwisselingsvraagstukken en kunnen nieuwe strategische doelstellingen behaald worden. CONTACT

Kantoor Utrecht:
Rijnzathe 7
3454 PV Utrecht


Kantoor Den Haag:
Koninginnegracht 5
2514 AA Den Haag


Bereikbaarheid:
088 99 91 110
info@meddex.nl

NIEUWSBRIEF

© - Meddex