Meddex: medical data exchange

NL

19-10 - door Robbert Ledeboer

De arts is een onderschatte ICT-ambassadeur

Hoe is het gesteld met de relatie tussen ICT en arts? Zonder die koppeling komt er niets tot stand. Geef een arts toegang tot de data en hij maakt de zorg beter. Voor een ICT- implementatie in een ziekenhuis krijg je bij zorgprofessionals niet automatisch de handen op elkaar.  De gereserveerdheid van artsen is te begrijpen. Veel ICT-plannen sterven in schoonheid. Maar het beeld dat artsen afkerig zijn van ICT klopt niet. Artsen zijn juist enthousiast over de mogelijkheden. Helemaal als het over de toekomst van ICT gaat. Die inschatting is niet alleen gebaseerd op persoonlijke waarneming. Het blijkt ook uit een onderzoek van de Universiteit van Götenborg in 2012. De onderzoekers vroegen 139 artsen in Zweedse ziekenhuizen naar hun mening over ICT toepassingen in de zorg. Eerst werd ze gevraagd hoe veel ze gebruik maakten van ICT. Een overgrote meerderheid gebruikt dagelijks computers op het werk. Maar hoe is dat thuis waar de keuzevrijheid groter is? Ook daar gebruikt een meerderheid de pc. Het zijn dus niet bepaald digibeten. De acceptatie is groot maar dat geldt ook voor de verwachtingen. 57 procent is van mening dat een goede inzet van ICT de kosten van de zorg verlaagd. 64 procent verwacht dat ICT in de toekomst tijd kan besparen. Waarschijnlijk wijkt de Nederlandse arts in die opinie niet heel erg af van zijn Zweedse vakbroeders en zusters.

Geklik

Artsen hebben geen aversie tegen nieuwe techniek. Ze hebben alleen geen trek in technologie waarvan ze niet direct de meerwaarde inzien. De arts moet om zijn werk goed te kunnen doen data uit uiteenlopende systemen halen. Dat kost tijd. Een enkel systeem waarin de arts in een oogopslag de medicatie, de labuitslagen en het verwijsdossier van de patiënt kan zien is in veel ziekenhuizen nog een utopie. In de praktijk moeten medici een grote hoeveelheid aan systemen raadplegen om een volledig beeld van de patiënt te krijgen. Voor een arts die onder grote tijdsdruk zijn werk moet doen is dat geklik tussen meerdere schermen frustrerend. Tegelijkertijd ziet hij thuis hoe laagdrempelig ICT kan functioneren. Er gaapt een steeds grotere kloof tussen het gebruiksgemak dat de arts thuis ervaart en in het ziekenhuis.

Om toch snel en accuraat toegang te hebben te hebben tot de juiste informatie zoekt de arts zijn toevlucht tot onorthodoxe middelen. Zoals de cd-rom met röntgenbeelden die tussen de knieën van een patiënt op de brancard wordt gelegd. Een methode die inmiddels is ingehaald door WhatsApp. In veel ziekenhuizen gebruiken artsen tegenwoordig de app voor het versturen van foto’s van aandoeningen of om aan collega’s op afstand om hulp te vragen bij een acute diagnose. Ook gebruiken ze het om elkaar advies te vragen over behandelingen. De appreciatie voor het razendsnelle medium is begrijpelijk, al kleven er vanuit een veiligheidsoogpunt wel bezwaren aan.

Blij

De arts is een onderschatte ambassadeur als het gaat om de acceptatie van nieuwe ICT-toepassingen. Als hij de meerwaarde inziet van een systeem win je draagvlak. Wat daar voor nodig is? Een simpele demonstratie is vaak al voldoende. Als een arts ziet dat hij in een enkel scherm de labuitslagen van een patiënt uit drie ziekenhuizen kan bekijken, wordt hij blij. Als hij vanaf zijn eigen werkplek over dezelfde actuele patiëntinformatie kan beschikken als een arts in een ander ziekenhuis, wordt hij zelfs razend enthousiast. Dat is in ieder geval onze ervaring. Klinkt het u te eenvoudig in de oren? Misschien hebben we als Meddex makkelijk praten. 

TERUG NAAR OVERZICHT
Deel dit artikel

CONTACT

Kantoor Utrecht:
Rijnzathe 7
3454 PV Utrecht


Kantoor Den Haag:
Koninginnegracht 5
2514 AA Den Haag


Bereikbaarheid:
088 99 91 110
info@meddex.nl

NIEUWSBRIEF

© - Meddex